sponsorzy podróży, więcej o sponsorach

Blog, marketing

wróć do listy notatek

№41. Dania na wynos

2009-12-04
Jak można dodatkowo zarobić przy 100% wykorzystaniu powierzchni lokalu? Kiedy i tak już każdy stolik jest zajęty i kelnerzy mają pełne ręce roboty?

Sprzedawać dania na wynos z X% rabatem.

W Stockholmie (widziałem to również w Londynie) ten pomysł jest wykorzystywany nagminnie. Na przykład, obiad w tajwańskiej restauracji na Gamla Stanie (starówka) kosztuje 80 SEK (8€), na wynos — 65 SEK (6,5€). Myślę, że dania dla pory obiadowej są przygotowywane trochę wcześniej. Więc, kelner i kuchnia nie mają żadnej dodatkowej pracy (nie trzeba też zmywać naczynia, sprzątnąć stolik). Dodatkowo pracuje tylko kasjer.

Taniej na wynos można kupić kawę w kawiarni, obiad w restauracji, ale piwo w barze już niestety nie :)

Wiem, że ów system wchodzi do Polski. Jednak osobiście nie przypominam przykładów z tym związanych. A szkoda, dodatkowe zarobki przechodzą obok nosa wielu restauratorom.

Skomentuj notatkę (komentarzy: 2)

Imię
Komentarz
Kontrola
człowieczeństwa
Ile wynesie: trzy plus cztery? (wpisz liczbę)
 

Komentarze

2 AC | 2009-12-05 10:09
Sama usługa «dania na wynos» jest w Białymstoku już od dawna. Natomiast, co do sprzedaży tego z rabatem, myślę, że musi się znaleźć jeden lub kilka pierwszych lokali. Jeżeli pomysł zda egzamin — reszta go skopiuje.
I to jest najciekawsze. Żeby być pierwszym trzeba nieźle zaryzykować.
1 marek | 2009-12-04 17:51
Bardzo ciekawe. Kiedy widzisz, że będzie to w B-stoku ?